ولت متر چیست؟
ولتسنج یا ولتمتر دستگاهی است که اختلاف پتانسیل الکتریکی دو نقطه از مدار را اندازه میگیرد. در سادهترین حالت، ولتاژ را میتوان بر اساس جریانی که از یک مقاومت مشخص میگذرد اندازه گرفت؛ بنابراین، ولتسنج میتواند یک آمپرسنج با مقاومت بسیار زیاد باشد. جریانی که ولتسنج برای اندازهگیری ولتاژ از مدار میکِشد باید تا جای ممکن کم باشد تا جریان مدار را تغییر ندهد. برای همین، میتوان از یک آمپرسنج یا میکروآمپرسنج که با یک مقاومت زیاد، سری شده استفاده کرد. امروزه، ولتسنجها، ولتاژ را به روشهای گوناگونی اندازه میگیرند. ولتسنج می تواند آنالوگ (عقربهای) یا دیجیتال (رقمی) باشد، که البته روش اندازهگیری ولتاژ در آنها یکسان نیست. برای آسانتر شدن کاربری، معمولا ولتسنج، آمپرسنج و اهمسنج را در یک دستگاه به نام مولتیمتر، با هم ترکیب میکنند.
اصول عملکرد ولت متر
عملکرد ولت متر مبتنی بر قانون اهم است. قانون اهم بیان میکند: «ولتاژ دو سر یک مقاومت تناسب مستقیم با جریان گذرنده از آن دارد.» وقتی حداکثر مقیاس جریان از هر سنجه استانداردی عبور کند، در دو سر خود دارای اختلاف پتانسیل خواهد بود. نماد نمایش ولتمتر دایرهای است که درون آن حرف نوشته شده است.
یک ولت متر همیشه به صورت موازی با آن عنصر از مدار قرار میگیرد که میخواهیم ولتاژش را اندازه بگیریم. روی یک ولتمتر DC علامتهای پلاریته درج شده است. بنابراین، باید ترمینال با علامت مثبت (+) ولتمتر را به نقطهای با ولتاژ بالاتر و ترمینال منفی (-) آن را به نقطهای وصل کنیم که دارای ولتاژ کمتری است. بدین صورت ولتاژ به صورت صحیح به دست خواهد آمد. در یک ولت متر AC علائم پلاریته وجود ندارد و میتوان ترمینالهای ولت متر را به صورت دلخواه به نقاط مورد نظر متصل کرد. البته، ولتمترهای AC نیز موازی با عنصری قرار میگیرند که میخواهیم اختلاف ولتاژ دو سر آن را اندازهگیری کنیم.